Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

ΚΥΝΗΓΙ ΥΔΡΟΒΙΩΝ




Τα υδρόβια συναντώνται σε λίμνες, πλημμυρισμένες χωραφιές, ποταμιές, εκβολές ποταμών, βάλτους αλλά και στη θάλασσα. Όλες οι πάπιες, και αυτές που αναφέρω παραπάνω έχουν αδιάβροχο(λιπαρό) φτέρωμα το οποίο είναι παχύ και εγκλωβίζει αέρα για θερμομόνωση, διαθέτουν μεγάλο και ευλύγιστο λαιμό, δυνατά φτερά και κοντά πόδια με μεμβράνες για να κολυμπάνε καλύτερα.

Οι αγριόπαπιες κυνηγιούνται κυρίως τους χειμερινούς μήνες και προτιμούνται κρύες ημέρες με άνεμο και ψιλή βροχή που τα αναγκάζει να πετούν χαμηλά και κοντά στο καρτέρι μας. Η κρυψώνα μας πρέπει να είναι διακριτική αλλά παράλληλα πολύ αποτελεσματική, καλές θέσεις είναι τα καλάμια και τα βούρλα κοντά στο νερό ή μέσα σ' αυτό στα ρηχά, και η κρυψώνα πρέπει να φτιάχνεται από τέτοια υλικά για να μην πονηρέψει τα πανέξυπνα υδρόβια. Αν τα νερά έιναι βαθιά, τότε είναι απαραίτητο να έχουμε ένα σκύλο για την επαναφορά των θηραμάτων, ένα λαμπραντόρ ή ένα κόκερ είναι καλή λύση (προτείνω μεγαλόσωμα σκυλιά που μπορούν να κουμαντάρουν καλύτερα τα μεγάλα υδρόβια ειδικά όταν αυτά είναι τραυματισμένα).

Το κυνήγι τους όμως γίνεται και με σκυλί φέρμας αναζητώντας όλα τα παραπάνω υδρόβια σε πνιγμένα χωράφια απ' το νερό ή μέσα σε βούρλα & καλαμιές. Αν κυνηγάμε έτσι συναντάμε διάφορα παπιά και λοιπά παρυδάτια πουλιά και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, γιατί σε μία φέρμα του σκύλου δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς θα πεταχτεί. Καλή ιδέα για αυτόν τον τύπο κυνηγιού είναι το δίκαννο που στην μία θαλάμη θα έχουμε χοντρά σκάγια και στην άλλη πιο λεπτά.

Πάντως, είτε κυνηγάμε με φέρμα, είτε με καρτέρι ο σκύλος καλά είναι να έχει μακριά τρίχα που από τη φύση τους αρέσει το νερό, αλλά υπάρχουν και εξαιρέσεις.

Μία ιδανική φυλή λοιπόν για το κυνήγι των υδροβίων είναι και το Γκόρτον σέττερ .
Ίνας σκύλος που λες και φτιάχθηκε και γι αυτό το κυνήγι και πραγματικά είναι ιδιαίτερα καλός .
Μην ξεχνάτε ότι προέρχεται από την Σκωτία , χώρα με πολλούς βάλτους και πάρα πολλές πλημμυρισμένες εκτάσεις .
ΣΕ αυτούς τους ατελείωτους βιότοπους χρειάζεται ένας σκύλος δυνατός με μεγάλη αντοχή , με σωστό ύψος για να αντέχει ακόμη περισσότερο στην αντίσταση του νερού και πολύ μεθοδικός που να μην αφήνει ούτε μία μικρή απόμακρη καλαμιά άψαχτη.
Επίσης να έχει καλή επαναφορά γιατί πολλά από αυτά τα θηράματα αν χτυπηθούν πέφτουν σε μακρινές αποστάσεις μέσα στο νερό .

Όλα αυτά τα κάνει καλά το Γκόρτον σέττερ αν δε υπολογίσουμε και την πολύ καλή του μύτη και σταθερή του φέρμα τότε ΄'έχουμε το τέλειο σκύλο για αυτά τα όμορφα και ιδιαίτερα κυνήγια .
Με λίγα λόγια ένα ιδιαίτερο κυνήγι που απαιτεί ένα ιδιαίτερο καλό σκύλο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου