Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΚΟΡΝΤΟΝ ΣΕΤΤΕΡ

Σκωτσέζικης προέλευσης, το Σέττερ Γκόρντον δημιουργήθηκε για να κυνηγάει σε δύσκολα και ποικιλόμορφα εδάφη ακόμα και στις πιο δύσκολες ατμοσφαιρικές συνθήκες. Από αυτή την επιλογή, προέρχεται η μορφολογία του και τα φυσικά του προσόντα.

Είναι ένας γεροδεμένος σκύλος, ανθεκτικός στη κούραση, έξυπνος και με τη δυνατότητα να προσαρμόζει ταχύτατα την ερευνά του, ανάλογα με την βλάστηση, με το τεραίν και το θήραμα που συναντάει.

Ανέκαθεν τα προσόντα της όσφρησης του έχαιραν εκτίμησης και αναγνώρισης από τους κυνηγούς και τους φιλάθλους. Έχει την κατασκευή δυνατού και γεροδεμένου καλπαστικού χωρίς όμως να είναι βαρύς.


Ο καλπασμός του πρέπει να είναι συνεχής, όρθιος στα μέλη του, γρήγορος και ενεργητικός, με πολύ ευρύ διασκελισμό.

Το κεφάλι φέρεται ψηλά, με το ρύγχος σε οριζόντια θέση. Με μία ελαφριά Παλινδρομική κίνηση του μακρύ του λαιμού από εμπρός προς τα πίσω , δημιουργεί το αντίβαρο που του επιτρέπει να προχωρεί με μεγάλους διασκελισμούς και δίνει στο Σέττερ Γκόρντον αυτόν τον τόσο τυπικό κυματιστό καλπασμό.


Η ουρά φέρεται με πολύ ένταση στην ευθεία της γραμμής της ράχης ή ελαφρά κεκλιμένη προς το έδαφος, και μπορεί να ζωντανεύει καμιά φορά από μία ελαφριά κίνηση.

Όταν ο σκύλος λάβει γνώση μίας δικαιολογημένης αναθυμίασης, εκτελεί ένα ανέβασμα με γρήγορο βήμα, επιβραδύνοντας σταδιακά, όρθιος στα μέλη του, προχωρώντας με προσοχή και αποφασιστικότητα μέχρι να φερμάρει με βεβαιότητα.


Η φ έρμα του πρέπει να είναι άκαμπτη, όρθια, με τον λαιμό τεταμένο, το κεφάλι στην ευθεία της γραμμής της ράχης, με το πίσω μέρος του σώματος ελαφρά ανασηκωμένο ή σπανιότερα ελαφρώς πιο χαμηλά σε σχέση με το ακρώμιο, η ουρά στην ευθεία της γραμμής της ράχης.

Στη διάρκεια του Πονταρίσματο ς το Σέττερ Γκόρντον είναι προσκολλημένο στην ευθεία της αναθυμίασης, όρθιο στα πόδια του, με ηρεμία και σε βηματισμό, σε μία ομοιόμορφη κίνηση. Κρατάει κατά το δυνατό την ίδια απόσταση από το θήραμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου