Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΙΑ ΤΟ GORDON SETTER

Φυλή : Σέττερ Γκόρντον

Ομάδα : Σκύλοι Δείκτες

Ανώτατο Ύψος : 66 (σε εκατοστά)

Ανώτατο Βάρος : 30 (σε κιλά)

Διατροφή (Premium) : 350 (σε γραμμάρια)

Διατροφή (Νωπή) : 850 (σε γραμμάρια)


Aσκηση : (****) Σκύλος με την ιδιοσυγκρασία και τους ρυθμούς ενός δεκαθλητή. Οι ανάγκες του για άσκηση, εξαιρετικά αυξημένες. Τουλάχιστον 15-20 ώρες την εβδομάδα περπάτημα και πολύ τρέξιμο, σε κάθε είδους έδαφος, με κάθε είδους κλίση. Εάν πρόκειται για κυνηγόσκυλο και εσείς δεν κυνηγάτε, προσθέστε στο πρόγραμμα και συχνούς μακρινούς περιπάτους στην εξοχή. Εκτός των προηγουμένων, επιβάλλεται επίσης η διαβίωσή του σε ανοιχτό χώρο όπου θα μπορεί να τρέχει κατά βούληση.
Διάρκεια ζωής :14-16

Χρήση
Σκύλος που έχει έμφυτη την ιδιότητα της φέρμας. Δείκτης θηράματος, πτερωτού κατά κύριο λόγο.

Σκύλος απορταρίσματος, θηραματοφόρος.


Χαρακτήρας
Φιλικός, κοινωνικός σκύλος, που αγαπά ιδιαίτερα τα παιδιά

Σκύλος με υψηλή κινητικότητα


Διαβίωση
Σκύλος που πρέπει να ζει κυρίως σε κήπο ή αγρόκτημα


Κληρονομικότητα
Υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα ισχιακής Δυσπλασίας σε αυτή την φυλή. Δείξτε μεγάλη προσοχή και υπευθυνότητα στην επιλογή του κουταβιού σας που οπωσδήποτε πρέπει να προέρχεται από ελεγμένους γονείς.

ΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ


ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ:Μεγάλη Βρετανία.

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ: Σκύλος δείκτης.

ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ F.C.I.: Ομάδα 7 σκύλοι δείκτες. τμήμα 2,2 βρετανικοί και ιρλανδικοί δείκτες Με Εξέταση Εργασίας

ΓΕΝΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ:

Αριστοκρατικός σκύλος, ο οποίος έχει τις γενικές γραμμές ενός καλπαστικού ζώου. Σύμφωνα με την κατασκευή του θα μπορούσε να συγκριθεί με έναν σκύλο επαναφοράς. Έχοντας μια πλήρως συμμετρική διάπλαση.


ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ-ΙΔΙΟΣΥΓΚΡΑΣΙΑ: Ευφυής, ικανός και αξιοπρεπής. Τολμηρός, από τον οποίο πηγάζει μιας αρκετά ευγενική διάθεσης.


ΚΕΦΑΛΙ: Περισσότερο μακρύ παρά ευρύ. Μήκος από το ινιακό οστό έως το μετωπιαίο στοπ μεγαλύτερο από ότι από το μετωπιαίο στοπ έως την μύτη. Με αδύνατο και νευρώδες δέρμα πάνω και κάτω από τα μάτια.


ΚΡΑΝΙΑΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ:

Κρανίο : Ελαφρώς στρογγυλεμένο, ευρύτερο μεταξύ των αυτιών. Διαιρημένο από το ρύγχος ειδικά προς την περιοχή του εγκεφάλου.

Στάση: Σαφώς καθορισμένη.


ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ:

Μύτη : Μεγάλη, ευρεία με τα ρουθούνια ανοιχτά και μαύρα.

Ρύγχος: Μακρύ με σχεδόν παράλληλες γραμμές, χωρίς να έχουν κλίση προς τα επάνω (την μορφή ενός Πόιντερ) αλλά ούτε και προς τα κάτω (Κούρτσχααρ). Σημείωση το ρύγχος να είναι τόσο βαθύ όσο το μήκος του.

Χείλια: Όχι κρεμαστά, σαφώς καθοριζόμενα.

Σαγόνια-δόντια : Σαγόνια ισχυρά, με ένα τέλειο, κανονικό και πλήρες δάγκωμα ψαλιδιού, δηλ. τα ανώτερα δόντια να επικαλύπτουν τα κατώτερα και να βρίσκονται σωστά τοποθετημένο εντός του φατνιακού οστού.

Μάγουλα : Τόσο στενά όσο το εύρος του κεφαλιού επιτρέπει.

Μάτια: Σκούρα καφετή, φωτεινά. Ούτε βαθιά ούτε προεξέχοντα, σωστά τοποθετημένα κάτω από τα φρύδια και τα οποία παρουσιάζουν μια έντονη και ευφυή έκφραση.

Αυτιά : Μέσου μεγέθους, λεπτά. Τοποθετημένα χαμηλά, κοντά στο κεφάλι.


ΛΑΙΜΟΣ: Μακρύς, νευρώδης, που σχηματίζεται αψίδα, χωρίς κατωλαίμιο (προγούλι).


ΣΩΜΑ: Μέτριου μήκους.

Οσφυϊκή χώρα: Ευρεία, ελαφρώς κεκλιμένη.

Θώρακας: Όχι πάρα πολύ ευρύς. Στήθος βαθύ, πλευρά καλά ανεπτυγμένα. Πίσω πλευρά βαθιά.


ΟΥΡΑ: Ίσια ή ελαφρώς κεκλιμένη σε μορφή ανατολικής σπάθας (γιαταγάνι), όχι μακρύτερη από το ύψος των ταρσών. Η ουρά φέρεται οριζόντια ή ελαφρώς κάτω από τη γραμμή πλάτης. Χοντρή στην βάση της ενώ σταδιακά εκλεπτύνει προς το τέλος της. Με το τρίχώμα να κρέμεται απαλά και αεράτα μακρύτερο κοντά στην βάση και κοντύτερο προς την άκρη.

ΑΚΡΑ


ΕΜΠΡΟΣΘΙΑ ΑΚΡΑ: Μπροστινά πόδια με εμφανή τα οστά, ευθεία και δυνατά.

Ώμοι: Μακριοί, κλίνοντας καλά προς τα πίσω, κοντά στο ακρώμιο και χωρίς να δίνουν την εντύπωση ότι φέρουν φορτίο.

Αγκώνες: Καλά τοποθετημένοι και κοντά στο σώμα.

Μετακάρπιο: Κατακόρυφο.


ΟΠΙΣΘΙΑ ΑΚΡΑ: Από το ισχίο έως τον ταρσό, τα πίσω άκρα είναι μακριά, ευρέα και μυϊκά. Από τον ταρσό έως την φτέρνα (μετατάρσιο) κοντά και ισχυρά. Με κάθετους τους ταρσούς προς το έδαφος. Λεκάνη που τείνει σχεδόν οριζόντια.

Μηροκνήμιο: Σωστά κεκλιμένο.

Πέλματα: Ωοειδή, στενά, με ελαφρώς κυρτά δάκτυλα και αρκετή τρίχα μεταξύ τους. Σωστά δάκτυλα με αρκετά ανεπτυγμένα μαξιλαράκια στις πατούσες.


ΒΗΜΑΤΙΣΜΟΣ - ΚΙΝΗΣΗ: Σταθερός, ελεύθερος και αληθινός, ωθούμενος αρκετά από την κίνηση των πίσω άκρων.


ΤΡΙΧΩΜΑ

ΤΡΙΧΑ: Στο κεφάλι, στο μπροστινό μέρος των ποδιών και στις άκρες των αυτιών κοντή και λεπτή μέτριου μήκους, επίπεδη χωρίς μπούκλες ή κατσαρώματα σε όλα τα μέρη του σώματος. Μακριά και στιλπνά κρόσσια στο επάνω μέρος των αυτιών, μακριά, λεπτή, επίπεδη και ίσια στο πίσω μέρος των ποδιών, τα κρόσσια της κοιλιά μπορούν να επεκτείνονται έως το στήθος και το λαιμό. Όσο το δυνατόν με λιγότερες μπούκλες ή κατσαρώματα.

ΧΡΩΜΑ: Βαθύ λαμπερό μαύρο, χωρίς ξεθωριάσματα, με σημάδια καστανοκόκκινα, δηλ. του λαμπερού μπρούτζου. Μαύρα δάκτυλα και επιτρεπόμενη ακόμα μια μαύρη ράβδωση κάτω από το σαγόνι.

Καστανοκόκκινα Σημάδια: Δύο σαφή σημάδια πάνω από τα μάτια όχι μεγαλύτερης διαμέτρου από 2 cms (3/4 INS.). Στις πλευρές του ρύγχους, καστανοκόκκινα σημάδια που δεν φθάνουν επάνω από τη βάση της μύτης, και που μοιάζουν με μια σαφώς καθοριζόμενη λωρίδα γύρω από το ρύγχους από μια πλευρά του έως την άλλη. Επίσης στο λαιμό, αλλά και δύο μεγάλα, σαφή καστανοκόκκινα σημάδια στο στήθος. Εσωτερικά στα πίσω πόδια και εσωτερικά στους μηρούς, αλλά και στο εσωτερικό μέρος των μπροστινών ποδιών χωρίς να διευρύνονται έως τελείως έξω. Ακόμα από τους πίσω ταρσούς έως τα δάκτυλα. Στα πίσω μπροστινά πόδια, μέχρι τους αγκώνες, και τις ενώσεις των μετακαρπίων ή ελάχιστα πιο πάνω. Γύρω από τον πρωκτό. Ένα πολύ μικρό άσπρο σημάδι στο στήθος επιτρεπόμενο. Κανένα άλλο χρώμα δεν είναι επιτρεπόμενο.

ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΑΙ ΒΑΡΟΣ:

Ύψος στο ακρώμιο: Αρσενικά 66 εκατ. (INS 26).

Θηλυκά 62 εκατ. (INS 24 ½).

Βάρος: Αρσενικά 29,5 κλ (65 λίβρες).

Θηλυκά 25,5 κλ (56 λίβρες).


ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ: Οποιαδήποτε απόκλιση από τα προηγούμενα σημεία πρέπει να θεωρηθεί ελάττωμα και η σοβαρότητα με την οποία το ελάττωμα αυτό θα πρέπει να αξιολογηθεί, πρέπει να είναι στην ακριβή αναλογία με τον βαθμό απόκλισης του.

Ν.Β.: Τα αρσενικά ζώα πρέπει να έχουν δύο εμφανείς κανονικούς όρχεις που κατεβούν πλήρως στο οσχέων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου