Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015


Τι “είδε” ένας Γκορντονίστας κυνηγός στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο 2015 Gordon setter ...


Grazie Mauro Silvestri

Το φετινό Ευρωπαϊκό Κύπελλο (πρωτάθλημα ) 2015 για τα Γκόρντον σεττερ έγινε στο Lonato del Garda στην Brescia της Ιταλίας .

Η εκδήλωση ξεκίνησε επισήμως Παρασκευή 6/3/2015 με την παρουσίαση των Εθνικών ομάδων των χωρών που συμμετείχαν στην εκδήλωση .
Την Παρασκευή επίσης ξεκίνησε και η επίσημη παρουσίαση των σκύλων επί των πεδίων για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα , αν και την προηγούμενη ημέρα Πέμπτη έγινε μια σπέσιαλ ημέρα με την συμμετοχή 30 Γκόρντον σέττερ από διάφορες χώρες . Ο επίσημος αγώνας ξεκίνησε την Παρασκευή και τελείωσε την Κυριακή 8/3/2015 με μία παρουσίαση αφιερωμένη στα νεαρά ζώα ηλικίας μέχρι 30 μηνών , πάντα σε ζευγάρια .

Το διήμερο του Ευρωπαϊκού κυπέλλου 6-7/3/2015 παρουσιάστηκαν 24 Γκόρντον σε 12 ζευγάρια , τα οποία προέρχονταν από τις έξεις χώρες :

    Εθνική Ελβετίας με 5 Γκόρντον και δύο αναπληρωματικά

    Εθνική Γαλλίας με 5 Γκόνρτον και δύο αναπληρωματικά .

    Εθνική Σερβίας με 1 Γκόρντον.

    Εθνική Νορβηγίας με 5 Γκόρντον

    Εθνική Ιταλίας με 5 Γκόρντον και δύο αναπληρωματικά

Από όλες τις ομάδες παρουσιαστήκαν όλα τα βασικά και το πρώτο αναπληρωματικό .Ενώ την Κυριακή στην ειδική παρουσίαση για τα νεαρά παρουσιαστήκαν εννέα Γκόρντον .

Όλες οι μέρες είχαν χαρακτηριστικό τον καλό καιρό , με θερμοκρασίες γύρω στους 5-6 βαθμούς κελσίου το πρωί και 15-16 το απόγευμα . Ο αέρας αρκετά δυνατός την Παρασκευή ενώ το Σάββατο και την Κυριακή πολύ πιο ήπιος . Τα πεδία γραμμωτά, ανοιχτά με γρασίδι , σιτάρι και κάποια φρεσκοοργωμένα , στα άκρα τους δε είχαν φυσικούς φράχτες από αρκετά πυκνή βλάστηση και ψηλά δέντρα.

Μπορώ να πω ένα σκηνικό όμορφο και κατάλληλο για το κυνήγι της πεδινής πέρδικας που μας ενδιέφερε με πλην μόνο το χαμηλό ύψος του χόρτου λόγω εποχής που μόνο σε μερικά σημεία των πεδίων έφτανε μετά βίας το ύψος των δέκα εκατοστών .
Η παρουσία των πεδινών καλή σε αριθμό . Η θηραματική ποιότητα τους ανεκτή , γιατί όπως γνωρίζεται δεν υπάρχει θήραμα παλαιό άγριο στην περιοχή και ήταν πουλιά εκτροφής που απελευθερώθηκαν λίγες ημέρες πριν το Ευρωπαϊκό Κύπελλο.

Αν νοερά έκανα μία σύγκριση με άλλα Ευρωπαϊκά Κύπελλα προηγουμένων ετών όπως στην Γαλλία πχ το 2008 που παρακολούθησα , μπορώ να πω ότι τα εδώ πεδία είναι σίγουρα πιο περιορισμένα από τα τότε Γαλλικά (τα Γαλλικά είναι ποιο κατάλληλα για την Μεγάλη έρευνα) και το θήραμα κατώτερο από αυτό της Γαλλίας (που και αυτά είναι απελευθερωμένες πέρδικες αλλά παλιότερων ετών ) αλλά σε καλύτερους αριθμούς παρουσίας.
Επίσης στην Γαλλία υπάρχει και η πιθανότητα να συναντήσεις τις πέρδικες ρούφα-κόκκινες που ζουν στους ίδιους βιότοπους με τις πεδινές και αυτές από απελευθερώσεις .

Μπορώ να πω ότι η βαθμολογία στις παρουσιάσεις ήταν αντιπροσωπευτική αυτών που είδα μέσα στα πεδία . Τα Γκόρντον που είδα είχαν μία καλή παρουσία , με μία καλή τυπική κίνηση που κάποιες στιγμές έπεφτε σαν παρουσίαση και αυτό είναι φυσιολογικό γιατί πολλά ζώα δεν είναι εκπαιδευμένα από επαγγελματίες ,αλλά από απλούς κυνόφιλους κυνηγούς λάτρεις της φυλής . Αυτό που είδα γενικά , είναι ότι οι Γαλλικές γραμμές εργασίας είναι κυρίαρχοι και τα καλύτερα Γκόρντον που είδα και μου άρεσαν προσωπικά ήταν Γαλλικά και μιλάω σαν κυνηγός - κυνόφιλος , κάτοχος και λάτρης της φυλής .

Μία πιο ιδιαίτερη σημείωση σε αυτό είναι , ότι αυτά τα Γκόρντον που είχαν όλο το «πακέτο» μορφολογικό –εργασιακό πληρέστερο , προέρχονταν από Γαλλικές γενεαλογίες που έχουν ενσωμάτωση Γερμανικές γραμμές αίματος όπως πχ Von Eixelberg .

Δυστυχώς όμως τα τελευταία χρόνια στην Γερμανία η ισορροπία των εργασιακών Γκόρντων με αυτών των εκθέσεων μορφολογίας έχει ανατραπεί πολύ εις βάρος των εργασιακών γραμμών . Αυτό οφείλετε στην μείωση του κυνηγίου στην Γερμανία και κατά επέκταση των κυνηγών – κυνόφιλων που θα ήθελαν ένα κυνηγετικό Γκόρντον σέττερ. Κατ επέκταση και οι εκτροφείς στέφονται σε ένα άλλο κοινό , αυτό των μορφολογικών εκθέσεων και των κατόχων σκύλων συντροφιάς για το σπίτι που είναι και πιο εύκολη υπόθεση και βέβαια πολύ λιγότερο δαπανηρή από το να βγάλεις και ετοιμάσεις ένα σωστό μορφολογικά αλλά και κυνηγητικά Γκόρντον σέττερ .

Αυτή η κατάσταση δεν προμηνύει τίποτε καλό όπως καταλαβαίνετε για την φυλή που είναι καθαρά κυνηγετική. Πρέπει να κρατηθεί πάση θυσία η Γερμανική γενετική κληρονομιά κυνηγετικών ενστίκτων στο Γκόρντον σεττερ αλλα και hταυτόχρονη τυπικότητα μορφολογική …

Γιατί παρατηρώ ότι οι Γαλλικές γραμμές ενώ παράγουν πολύ αξιόλογα Γκόρντων εργασίας με εξαιρετικά κυνηγετικά χαρίσματα πολλές φορές έχουν μέτρια ως κακή μορφολογία και αυτό γιατί ορισμένοι Γάλλοι εκτροφείς δεν δίνουν τόσο σημασία και στην μορφολογική τυπικότητα που πρέπει να έχει ένα σωστό Γκόρντον σεττερ .

Και αυτή η έκδοση του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου απέδειξε την καταλληλότητα των Γκόρντων που συμμετείχαν σε ικανότητες εργασιακές-κυνηγετικές αλλά επίσης και την έλλειψη μορφολογικής τυπικότητας από κάποια άτομα σε μέγεθος-ύψος με όχι σωστό διαχωρισμό όγκου μεταξύ αρσενικών και θηλυκών και βέβαια την μη τυπικότητα στο κεφάλι σύμφωνα με τα στάνταρτ της φυλής .

Ειδικά στις δύο τελευταίες επισημάνσεις η αν θέλετε διαφοροποιήσεις χειρότερα βρίσκονται τα Δανικά Γκόρντον που τα περισσότερα σκυλιά τους μοιάζουν περισσότερο σε ένα Αγγλικό σέττερ με τα χρώματα του Γκόρντον .

Κάτι άλλο που δεν μου άρεσε είναι ότι αρκετά ζώα στην φέρμα αν και πήραν πόντο δεν είχαν την κατάλληλη ένταση και έκφραση η ακόμη έκαναν και αρκετές λευκές που έδειχναν ότι είχαν υποστεί «εκπαίδευση » που διαμόρφωνε αρνητικά την συμπεριφορά τους στην φέρμα …

Όλα αυτά με οδηγούν να σκεφτώ ότι και στα Γκόρντον πια γίνεται μία επιλογή ατόμων με πολύ έντονα εργασιακά χαρακτηριστικά ειδικά παρουσίασης σε ανοιχτά τερέν και όχι τόσο με καθαρά κυνηγετικά . Αυτό όμως εκτός από επικίνδυνο είναι και ίσως καταστροφικό για αυτή την φυλή και για αυτόν το υπέροχο κυνηγό που λέγεται Γκόρντον σεττερ. Πόσο μάλιστα όταν τα Γκόρντον σεττερ Πανευρωπαϊκά είναι λίγα και η επιλογή πολύ μικρή σε σωστά άτομα εργασίας - μορφολογίας .

Η προσωπική εμπειρία μου λέει, ότι πολύ συχνά , άτομα που προέρχονται από γραμμές καθαρά αγωνιστές , έχουν προβλήματα συμπεριφοράς και χρειάζονται πολύ εκπαίδευση.

Επίσης στην βαθμολογία του αγώνα ξεχώρισαν σκυλιά που είχαν φυσικά χαρίσματα κυνηγετικά , σωστή έκφραση και όχι αλλοιωμένα κυνηγετικά χαρακτηριστικά λόγω υπερβολικής εκπαίδευσης.

Πολύ όμορφα και ικανά ζώα είδα την σπέσιαλ ημέρα για τα νεαρά , που έδειχναν τα φυσικά τους κυνηγετικά προσόντα , χωρίς μεγάλες αλλοιώσεις από την εκπαίδευση. O νικητής μάλιστα ήταν ένα Γκόρντον που πάει πολύ στο κυνήγι και σε πολύ λίγες αγωνιστικές παρουσιάσεις και παρότι δεν έκανε μία διαδρομή που να βγάζει μάτια , πήγε κατ ευθείαν kαι φέρμαρε ένα από τα λίγα, ίσως και το μόνο ζευγάρι πέρδικες στο πεδίο , ενώ το ζευγάρι του πολύ πιο εκπαιδευμένος και με πολύ καλή εργασιακή παρουσία , πέρασε , αδιαφόρησε γι αυτές και συνέχυσε τα λασέ και ανοίγματα του …

Ολα αυτά που είδα και για άλλη μία φορά μου προκάλεσαν πολλές σκέψεις που αφορούν αυτή την φυλή . Πιστεύω ολόθερμα , ότι αυτή η εξαίρετη κυνηγετική φυλή το Γκόρντνον σέττερ πρέπει να ξαναγυρίσει στα χέρια κυνηγών και στο κυνήγι, ώστε να απαλλαγεί από πολύ μεγαλόσωμα σκυλιά που κουράζονται εύκολα και δεν έχουν δυνατά κυνηγετικά χαρακτηριστικά , όπως και από σκυλιά πολύ ελαφριά χωρίς τύπο που μόνο τρέχουν και χρειάζονται πολύ εκπαίδευση .

Για να γίνει σωστά αυτό όμως χρειάζεται ένας Πανευρωπαϊκός συντονισμός και κατά συνέπεια και εθνικός, που θα βάλει σωστά και ξεκάθαρα στάνταρτ για την φυλή και την εκτροφή της με βάση το κυνήγι , για να πάρουμε άτομα κυνηγετικά , εύκολης εκπαίδευσης και με καλό μορφολογικό τύπο.

Γιατί όπως φαίνεται στο παρόν ο καθένας ακολουθεί τον δρόμο του , σύμφωνα με τις προσωπικές προτιμήσεις για το ιδεατό Γκόνρτον σεττερ και αυτό φέρνει τελικά την διάσπαση , την πολυμορφία και ακόμη περισσότερο συρρίκνωση της φυλής , κάτι που δεν χρειάζεται το Γκόρντον σέττερ …

Διαμόρφωση : gpeppas
Photo : Tendance Gordon

Πηγή :http://www.gpeppas.gr